alltBraDåligt

Vad innebär ett fakturaköp?

Posted

Fakturaköp är något som allt fler företag ägnar sig åt och det är en tjänst som riktar sig till andra företagare. För att få loss kapital på ett snabbt och smidigt sätt kan man sälja sina fakturor för att täcka kostnader, göra inköp eller av någon annan anledning då det behövs pengar. Självklart kostar det en slant men i det långa loppet kan det för vissa vara nödvändigt för att hålla igång sitt företag och låta det utvecklas.

Så fungerar det

Har man till exempel ett nystartat företag kan det ta ett tag innan man kommer på fötter rent ekonomiskt. För det första kanske man har en begränsad kundbas under sina första månader och för det andra kräver många kunder en betalningstid på 90 dagar. Det vill säga nästa tre månader och att vänta i tre månader på att pengar ska komma in kan sätta ett nystartat företag i rejäl gungning. Genom fakturaköp får man en snabb och smidig lösning på problemet och tjänsten fakturaköp innebär helt enkelt att du som företagare säljer dina fakturor. Du får pengarna på kontot direkt och pengarna från dina kunder går sedan till företaget som köpt din faktura.

Det som händer vid ett fakturaköp är att det företag som köper den kommer ta en viss procent av totalbeloppet som kostnad. Man förlorar alltså en del av intäkterna från sina kunder men stället slipper man vänta i flera veckor för att få inbetalningen på sitt konto. Vissa använder sig även av fakturaköp för att det är enkelt och ger mindre administration och tycker att det är värt att slippa besväret även om man tappar en liten del av det totala beloppet som kunden ska betala.

Hur mycket kostar det?

Företagen som erbjuder fakturaköp har alla olika villkor och priset för tjänsten kan skilja sig ganska ordentligt. Det är bra att kolla upp villkoren hos några olika företag innan man bestämmer sig för att sälja, så att man vet att man gör en bra affär. Priset avgörs också ofta beroende på hur många fakturor man planerar att sälja, där flera blir mer förmånligt än att bara sälja en.

Det finns många fördelar med att sälja sina fakturor men främst är det ett snabbt sätt att frigöra kapital. Nackdelen är förstås att det kostar en slant och att det finns finansföretag som tar ut onödigt höga kostnader så det gäller att man är aktsam. Lägger man lite tid på att jämföra några olika kan man dock hitta någon som erbjuder en bra deal och man slipper oroa sig för att företagskontot ska eka tomt.