alltBraDåligt

Målerihantverkets Historia

Posted

Många vet om vad en målare sysselsätter sig, för det mesta handlar det om att måla och tapetsera nybyggnationer och renoveringsobjekt. Ibland sysslar målare även med dekorationsmåleri, vilket var vanligare förr i tiden men finns fortfarande kvar i mindre skala. Vissa målare är specialiserade inom dekorationsmåleri.

Vi har hittat tecken på att målaryrket fanns redan på medeltiden (1400-talet) och var vanligt i de medeltida kyrkorna. Arbetet utförds då oftast av kringvandrande målerihantverkare som tog hjälp av ungdomar från den trakt de utförde arbetet i. En känd målerihantverkare från medeltiden är Albertus även känd som Pictor (som betyder målare). Han var även verksam inom broderi och har målat ett flertal kända medeltida kyrkor.

På medeltiden var det inte vanligt att målaren endast sysslade med måleri, de var ofta kunniga inom ett flertal hantverksyrken som träsnideri och bokillustration.

Det var sällan så att man målade i andra byggnader än kyrkor och vissa av adelns hus, däremot målade man en del skulpturer och skyltar.målare och byggherre

Efter reformationen på 1500-talet förlorade kyrkan mycket makt och tillgångar. Men lyckligtvis för de målare stockholm som fanns kvar så uppkom en ny arbetsgivare för dem. Nämligen den forne byggherren som gav arbete åt diverse hantverkare när de byggde adelns hus, borgar och slott. Byggherrarna blev ofta mycket förmögna och byggde åt de allra rikaste familjerna i landet.

Under efterkrigstiden på 1700-talet, efter en period för tapetserare då det inte funnits mycket måleriarbete att tillgå. Började efterfrågan av målare stockholm igen resa sig, denna gång från den växande medelklassen som börjat få ett bättre leverne som tapetserare i stockholm. De ville då få sina hus och bostäder målade både invärtes och utvärtes.

Vid 1800-talets början fanns det ca verksamma målerihantverkare i Sverige, den siffran ökade trefaldigt för målare stockholm under de närmaste trettio åren då måleriets efterfrågan växte kraftigt.

Vid 1800-talets slut började målarna organisera sig och det Svenska Måleriarbetarförbundet skapades med målarenstockholm.nu. Målarna var då bland de första yrkesgrupperna att organisera sig i fackförbund.

Vid första världskriget var målaryrket mycket varierat, inte bara målade de utan även bröt färg och tillverkade sina egna verktyg.