alltBraDåligt

Hur man lagar en trasig gipsvägg

Posted

Gips är det absolut vanligaste byggmaterialet som används för väggar och tak inomhus. Gipset är tåligt mot stötar och slag men ibland kan det gå hål om något hårt med tunn träffyta stöter emot gipset. Läs vidare om hur en snickare gör för att laga hål i gipsväggar, samma teknik fungerar för alla gipsskivor även om de inte sitter just i vägg.

Har oturen vart framme och man råkat göra hål i gipsväggen kan man tro att man behöver byta ut hela gipsskivan, i vissa fall är det smart att göra det om det blivit väldigt stora hål eller sprickor längs hela skivan. Oftast räcker det dock att med hjälp av ett knep från en snickare laga gipsskivan så att den ser som ny ut igen.

Att anlita en snickare för att byta ut en hel gipsskiva är rätt så kostsamt eftersom det inte direkt är något njutbart man betalar för hos snickarenimalmö.se. Det är lagning av en skada och man får egentligen inget kul för det. Därför är det bra att man oftast kan laga hål i gipsskivor på egen hand.

Oftast sitter gipsskivor uppsatta mot ett regelverk av antingen trä eller stålreglar. När det går hål så är det oftast inte där reglarna sitter utan någonstans emellan dem.

Det som krävs för att laga en gipsvägg är: en passbit från en gipsskiva som är större än själva hålet, en vinkelhake, en vass kniv, spackel, gipsbruk, medelgrov fil, mineralull, spackelfärg, slippapper och en penna.

Man börjar med att mål upp en triangel runt hålet om skall lagas, med hjälp av tumstock och penna hos ett byggföretag. Sedan går man in med en vass kniv för att skära ut triangeln. Man skär sedan ut en nästan exakt lika stor passbit från en annan gipsskiva som man sedan sätter i det triangelformade hålet. Innan man sätter dit passbiten trycker man på lite gipsbruk eller spackel i hålet och på passbiten så att den skall fastna på rätt plats. Sedan låter man det torka en stund och spacklar över hela passbiten för byggföretag. Efter det kan man spackla igen och sedan slipa och måla över eller tapetsera över hålet. Tycker man att detta verkar svårt kan man anlita en snickare eller byggföretag som kommer och fixar hålet på nolltid.

Vid mindre hål i gipsvägg från exempelvis spik eller skruv tipsar snickaren om att man kan använda sig av endast trögflytande gipsbruk för att täcka hålet. Det går smidigt och lätt att fylla hålet, låta gipsbruket torka och sedan slipa över hålet och måla det. Hoppas att dessa tips från en snickare har hjälpt dig att få förståelse för reparation av gipsskivor!