Börjar taket kännas skrangligt? I Sverige har vi ett klimat som är mycket slitsamt för våra tak. Att alltid se till att taket är i gott skick är ett bra recept för att slippa fuktskador på sitt hus och på så sätt undvika dyra reparationer. När det regnar och ruskar som värst går fukt in i taket, i vissa tak såsom tegel och betong stannar fukten kvar länge och binder smuts i pannorna från takläggare stockholm. Om man har fukt som gått in i sprickor i tegelpannor eller betongpannor kan man ha otur och få något som kallas frostsprängning. Det innebär att fukten som suttit fast i små sprickor i pannorna fryser till is och expanderar som takläggare stockholm, vilket leder till att pannorna spricker och går sönder.
Då har man ett problem, när pannorna är trasig och det regnar och ruskar så läcker fukten in till underlaget under taket. Därifrån kan den ta sig djupare in i huset och åstadkomma fuktskador som kan bli väldigt dyra att reparera.
Att istället kontinuerligt sköta om sitt tak är en mycket bättre idé. Det som krävs för att hålla taket i gott skick beror lite på vilket typ av tak man har. Kontaktar man en takläggare så vet de exakt vilka åtgärder som krävs för att hålla taket i toppskick. För plåt och papptak krävs något mindre underhåll eftersom de är svårare material för takläggare stockholm för fukt och smuts att tränga igenom, å andra sidan har dessa typer av tak kortare livslängd. Takläggare föredrar ofta plåt och papptak eftersom de är enklare att arbeta med och väger mindre.
Har man tegel eller betongtak krävs desto mer underhållsarbete, just på grund av faran för frostsprängning. Det är inte en jättestor risk att det händer, men om det händer kan notan bli väldigt dyr. Därför rekommenderar jag att man har koll på sitt tak och om man ser att det börjar bli grönt och ser slitet ut så är det dags att tvätta taket!